Intr-un articol foarte interesant din farmacistul.com, se expun avantajele homeopatiei si importanta acesteia.
O medicină ideală ar trebui să fie:
Preventivă
Eficientă
Oricât ne batem cu pumnul în piept, medicina actuală nu este foarte eficientă. Vedeți cazurile de bolnavi cronici. De la an la an, sunt tot mai mulți bolnavi cronici. O medicină eficientă nu ar avea o creștere a bolnavilor cronici, ci o scădere.
De calitate
Da, sunt ramuri ale medicinei care sunt de o înaltă calitate. Un exemplu concret ar fi chirurgia, care în ultimii ani a evoluat fantastic.
Simplu de accesat
Blândă, cât mai puțin invazivă
Din nou, nu pot să nu atrag atenția a multitudinii de reacții adverse a medicamentelor chimice. Nu poți să spui că te tratezi de o afecțiune, iar în schimb te mai îmbolnăvești de vreo trei. În modul ăsta, chiar nu poți spune că tratezi o boală.
Individualizată, personalizată
Medicina actuală afirmă – Atenție, doar afirmă! – că nu există boală, ci există pacient, dar de aceea tratamentele se aplică tot generalizat, după protocoale stabilite anterior. Ideal ar fi, totuși, să aplicăm tratamente în funcție de fiecare pacient. Pacientul nu poate fi „fracționat”, ci trebuie tratat ca întreg.
Cu costuri minime
Atât personale, cât și pentru sistemul de asigurări.
Din fericire, homeopatia se apropie foarte mult de acest ideal. Este adevărat, homeopatia nu poate acoperi partea tehnologică și instrumentală a medicinei actuale, cum este chirurgia, nu poate oferi întotdeauna eficacitate imediată în cazurile acute sau complicate, dar cu siguranță acoperă un domeniu larg al medicinei, cel al cazurilor de zi cu zi , al afecțiunilor psihosomatice, al celor imunitare, uneori fiind cea mai adecvată metodă terapeutică în cazuri care recidivează sau sunt greu de tratat.
Un alt argument pro homeopatie este faptul că medicația alopată (chimică) este toxică, cu multe reacții adverse, ca urmare mulți pacienți sunt reticenți la ea. Reacțiile adverse pot fi efecte toxice ce duc la disfuncții organice (de exemplu un pacient hipertensiv de sex masculin ce va lua beta-blocante, va avea ca efect advers impotența) sau pot fi reacții de sensibilizare ce duc la alergii și care, uneori fac imposibilă utilizarea unor medicamente. Homeopatia ține seama de aceste probleme și încearcă să reducă efectele adverse. Astfel, nevoia unei medicine care să folosească substanțe non-toxice, eventual diminuate, este evidentă. Pacienții doresc o astfel de medicină, iar homeopatia le-o poate oferi.
Am spus mai sus că medicina ideală se bazează pe individualizarea pacientului, pe tratarea lui ca întreg. Medicina actuală – deși afirmă același lucru – nu face acest lucru. Medicina alopată tratează, în cele mai multe situații, simptomul, ca urmare vindecarea nu poate exista.
Știți cum acționează medicina actuală? Imaginați-vă că mergeți cu mașina, iar la un moment dat se aprinde un beculeț în bord care arată că este vorba de o defecțiune undeva. La service, mecanicul în loc să rezolve problema existentă, stinge becul din bord. Astfel, defecțiunea rămâne, dar nu mai este semnalizată.
Și medicina actuală procedează cam la fel. Avem simptomul (semnalizatorul), ca urmare trecem la tratarea (mascarea) lui. Să vă exemplific: să presupunem că la un control medical, medicul descoperă că aveți colesterol mărit. Ca urmare, veți primi ca tratament un medicament anti-colesterol, care să-l scadă, cu forța. Nicidecum nu va fi căutată cauza care a dus la creșterea acestuia. Ca urmare, în momentul când medicația va fi oprită, acesta va reveni la valorile inițiale.
Astfel, homeopatia ia în seamă nu doar simptomele bolii, ci toate simptomele și caracteristicile omului (individului) bolnav, fiind astfel o doctrină holistică, integrativă, răspunzând nevoii de completitudine a pacienților și medicilor.
Spre bucuria mea, fapt observat și în practica de zi cu zi, există tot mai mulți pacienți conștienți de riscurile tratamentelor chimice cu doze mari (care uneori au și eficacitate relativă) și doresc o alternativă mai puțin nocivă și mai naturală. După cum afirmă și dl. doctor Jurj, abuzul de antibiotice, corticosteroizi, antidepresive și multe altele, sunt o realitate tristă a zilelor noastre și sunt tot mai mulți pacienți care doresc o medicină care să le evite, iar homeopatia reprezintă o astfel de alternativă eficace și blândă.
Sursa: Farmacistul.com – Avem nevoie de Homeopatie?