Primavara este perioada in care majoritatea alergiilor se manifesta. Din pacate, majoritatea celor afectati nu dau prea multa importanta simptomelor, care netratate pot degenera in afectiuni mult mai grave
Doctor Sorin Cadar, medic primar O.R.L, medic specialist Homeopatie si vice-presedinte al Asociatiei Romane de Homeopatie Clinica ne explica in cadrul unui interviu dat la emisiunea de stiri a postului B1 Tv, despre ce sunt alergiile si cum le putem preveni.
Puteti explica ce sunt alergiile si cum le putem diagnostica?
In primul rans, alergiile pornesc ca o serie de simptome simple, cele mai frecvente intalnite in aceasta perioada sunt caracterizate fie prin nas infundat, ochi inrositi si stranut. Ignorate, aceste simptome pot degenera in alte complicatii cu localizare in gat, si laringe, precum tuse, usturime, mancarime, cu agravari mai mari daca nu se iau masuri.
Acum, ca sa raspund la a doua parte a intrebarii despre cum putem diagnostica alergiile. Nu, nu putem.
Pentru un diagnostic corect trebuie mers la un specialist care va decide, dupa investigatiile specifice daca vorbim de alergie sau o intoleranta.
Care sunt cele 3 simptome principale care trebuiesc luate in consideratie in decizia de a merge la un specialist? Nas care curge fara un motiv, gat inflamat?
Primele simptome sunt nasul infundat, ochii inrositi si stranutul.
De ce e bine sa mergem la un specialist? Din cat am inteles, o alergie nesupravegheata poate degenera in afectiuni mai grave de sanatate.
Bineinteles, alergiile se pot agrava si cel mai frecvent, complicatiile pot fi gasite in sfera ORL, precum polipoza nazala, o conditie care trebuie tratata chirurgical.
Mai vorbim si despre sinuzita, sinuzita cronica si cred ca toata lumea stie ce inseamna aceasta: dureri de cap, nas care curge, insomnie etc. De asemenea vorbim si despre probleme pulmonare, precum traheobronsita, bronsita cu origine alergica si bineinteles, una dintre cele mai grave fiind astmul, din nou, nu cred ca trebuie sa explic gravitatea acestei conditii.
Deci se poate spune ca, dintr-o alergie la polen nesupravegheata, se poate degenera pana la astm, asta daca nu sunt diagnosticate si tratate simptomele la timp?
Categoric, netratata, o alergie normala la polen poate degenera pana la astm, si sa nu uitam de simptoamele mai spectaculoase, din pacate, care se pot observa in special la copii, precum crup laringeal, unde copilul are dificultati in a respira, se sufoca, se cianozeaza si singura optiune este sa se cheme ambulanta.
Sunt categorii de oameni susceptibile la aceste alergii in sezonul cald?
Da, desigur. Cel mai des vorbim despre persoanele tinere, de la copii pana la 35-40 de ani. Dupa 35-40 de ani, alergiile tind sa fie mai blande.
De ce acest lucru?
Datorita metodei in care reactioneaza sistemul imunitar in fata alergenilor. Reactia alergica simplu spus este o isterizare a sistemului imunitar, unde organismul nostru nu mai reactioneaza normal, in schimb hiper reactioneaza, devenind mult mai agresiv.
Deci principala functie a sistemului imunitar este de a ne proteja de patogeni externi, care la rand ne pot afecta?
Categoric. In cazul de fata, al alergiilor, sistemul imunitar reactioneaza mult mai agresiv decat in mod normal in fata unui alergen normal.
Si despre tratamentul acestor alergii? Din cate am inteles nu exista un tratament permanent al acestor alergii, te urmaresc pe toata durata vietii tale, daca inteleg corect
Personal nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Din punct de vedere alergologic, o data ce este pus un diagnostic, care atentie, nu se pune doar pe baza simptomelor clinice precum stranutul, nasul care curge, gat inflamat, ci este nevoie de o baterie de teste de sange, test Prick, si alte investigatii pentru a detecta clar despre ce alergen vorbim.
Acum, alergologic, este stiut faptul ca medicamentele, precum antihitaminele si alte tipuri, scad gravitatea simptomelor si de obicei se iau pe sezon.
Sunt si alte metode de a trata pana la disparitie o alergie, precum calmarea sistemului imunitar, in alte cuvinte, invatarea organismului sa reactioneze normal in fata alergenului.
O ultima intrebare. Cand ar trebui sa stam in casa daca suferim de alergii?
Cea mai “periculoasa” perioada in timpul zilei este intervalul 10:00 pana la ora 16:00. In principal din cauza lipsei de umiditate din aer, lucru care favorizeaza prezenta alergenilor in aer.