Gradinita si pregatirea sistemului imunitar la copii

Sistem Imunitar

Gradinita se poate spune ca este doar sala de antrenament pentru dezvoltarea sanatoasa a unui viitor sistem imunitar bine pus la punct. Atata timp cat ne asiguram ca alimentatia copilului ii ofera toate elementele necesare pentru a putea face fata afectiunilor si pentru o recuperare rapida.

Parintii devin foarte nelinistinti doar cand se gandesc ca vor trebui sa-si duca copii la gradinita. Gripa, durerile de burta sunt numai inceputul afectiunilor de care pot suferi micutii in primul an de colectivitate.

Dar stiati ca asa ceva este normal?

Gradinita se poate spune ca este doar sala de antrenament pentru dezvoltarea sanatoasa a unui viitor sistem imunitar bine pus la punct. Atata timp cat ne asiguram ca alimentatia copilului ii ofera toate elementele necesare pentru a putea face fata afectiunilor si pentru o recuperare rapida.

Bineinteles si pregatirea organismului copilului inainte de a intra in colectivitate este importanta. Despre ambele lucruri vom discuta in detaliu mai jos.

Dar povestea nu incepe de aici

Imunitatea copilului incepe chiar din burtica mamei – intra-uterin – unde multe elemente contribuie la o dezvoltare ulterioara sanatoasa. Primul si cel mai important lucru constituie alimentatia mamei, care trebuie compusa din vegetale precum legume si fructe, dar nu trebuie sa ignore proteinele, precum carnea de pui, de vita. De asemenea are nevoie de miscare si un regim de viata igieno-dietetic corespunzator.

Dupa nastere, foarte importanta este alaptarea la san. Laptele de mama contine majoritatea anticorpilor si elementelor necesare pentru o dezvoltare a unui sistem imunitar armonios si de asemenea pentru a-i oferi bebelusului rezistenta imunitara necesare pentru a face fata afectiunilor.

Perioada recomandata pentru alaptare este de un an, urmand dupa aceea sa incepem diversificarea prin introducerea in alimentatia copilului a alimentelor precum legumele, fructele, pasate bineinteles. Dar atentie, foarte putin prelucrate termic, daca se poate deloc, chiar mai bine.

In cazul in care este necesara pregatirea mancarii prin fierbere, recomandarea este sa se foloseasca metode care sa pastreze cat mai mult din valorile nutritionale, vitamine si minerale ale produselor. Metode recomandate sunt: la abur, prin presiune sau procesare la rece in mixer.

In nici un caz supe fierte mai mult de 20-30 de minute. Se pierd foarte multe elemente prin acest proces. Altfel risti sa-i dai copilului doar apa si niste fibre. Cu alte cuvinte ce mananca? Apa?

De asemenea, majoritatea parintilor tind sa supraprotejeze copii, infofolindu-i exagerat, izolandu-i cat se poate de mult de interactiunea cu mediul extern.

Intr-un mod rezonabil, copilul are nevoie sa intre in contact cu aerul de afara, trebuie expus la vant si bineinteles la soare. Soarele este principalul factor in productia de vitamina D in interactiune cu pielea. Si sa nu uitam ca Vitamina D ajuta la absorbirea Calciului si fosfatului la nivel intestinal. Calciu necesar pentru intarirea oaselor.

Revenind la topicul articolului,

Ce se intampla cu organismul copilului in momentul intrarii intr-o colectivitate?

Putem folosi urmatoarea analogie. Ganditi-va la copil ca un sportiv, care pana acum s-a antrenat la sala de unul singur si acum doreste sa devina profesionist. Va fi supus unor factori cu care nu a avut de-a face in trecut, factori de stress, de temperatura etc., factori cu care va trebui sa se obisnuiasca.

Acum, acelasi lucru este valabil si pentru copil. Pana acum a stat in casa sub protectia mamei si a mediului inchis. In momentul in care se duce la gradinita va avea contact cu factori nemaiintalniti. Virusi noi, bacterii, ciuperci s.a.m.d.

Acestia se vor abate asupra lui, fiind un incubator perfect. Dar acest lucru nu trebuie sa va sperie. Face parte din procesul normal de dezvoltare a sistemului imunitar si este absolut normal ca sa contracteze pana la 7-8 afectiuni pe sezonul rece. Lucrul important nu este cum putem preveni aceasta, ci cum putem ajuta organismul cat mai bine sa lupte cu boala, si sa lasam sistemul imunitar sa-si faca treaba.

Cum am spus si mai devreme, alimentatia este foarte importanta, un aport de vitamine A, B, C, D, sunt foarte importante. De asemenea este foarte important ca medicatia administrata sa moduleze sistemul imunitar. 

Atentie, nu sa-l stimulam. La un copil care nu are inca sistemul imunitar dezvoltat nu avem ce stimula. Acesta trebuie modulat, adica maturizat.

Aici vorbim de extracte naturale care ajuta organismul in a-l pregati sa combata afectiunile si sa dezvolte un sistem imunitar sanatos. Extracte precum cel de coacaze, de maces, de pin, celebrul extract de brad. Cele mai recomandate sunt extractele sub forma de siropuri, nu pastile sau alte metode de administrare.

Un element foarte important care nu trebuie ignorat este convalescenta.

In ziua de azi, din pacate, nu mai este luata in calcul. Trebuie mentionat ca, daca o gripa dureaza 7 zile, convalescenta este de 7 zile. Perioada in care corpul isi revine dupa lupta cu boala, in care trebuie sa-si refaca resursele pierdute. Resurse cu care noi trebuie sa il ajutam.

Convalescenta consta in, iarasi, vitamine, minerale, o alimentatie corespunzatoare dar este compus si din o solutie terapeutica de refacere imunitara. Unde revenim la extractele de coacaz, afin, maces, bineinteles, pentru ca folosim ca exemplu gripa, vorbim si despre citrice, bogate in vitamina C.

Ce facem in cazul in care copilul raceste mai des de 7-8 ori pe sezonul rece. 

In cazurile in care copilul tinde sa se imbolnaveasca mai des de 7-8 ori pe sezonul rece, exista posibilitatea ca sistemul lui imunitar sa aiba anumite lacune in dezvoltare si cea mai buna varianta este sa se faca o serie de analize. Nu ne putem baza doar pe simptomele clinice precum paloarea fetei, somnolenta sau alte semne. O analiza de sange ne poate spune foarte clar despre ce este vorba.

Close