Insomnia

Insomnia este una dintre problemele cu care se confruntă din ce în ce mai mulți români.
Să fie de vină stresul, viața agitată sau provocările cotidiene, din ce în ce mai apăsătoare?

Insomnia reprezintă o problemă medicală serioasă la ora actuală, cu atât mai mult cu cât numărul de oameni care acuză insomnie este din ce în ce mai mare.

Cauzele insomniei sunt diverse. 

Dar ele se pot grupa, la modul general, în cauze somatice (fizice), cauze neuro-vegetative (psihice) si cauze mixte (psiho-fizice). Cauzele fizice au la bază suferințe fizice (dureri, respirație dificilă, etc), suferințe care, investigate și tratate corect, vor permite un somn corespunzător. Cauzele psihice și cele mixte (psiho-fizice) sunt datorate, în covârșitoarea lor majoritate, ritmului din ce în ce mai accelerat al vieții cotidiene și problemelor din ce în ce mai multe și variate cărora un om trebuie să le facă față zi de zi. Deci STRESS. STRESS-ul este din ce în ce mai serios și afectează un număr din ce în ce mai mare de oameni. Îngrijorător este faptul că se observă o scădere a vârstei la care STRESS-ul începe să determine efecte (copii, adolescenți). 

Ce soluții medicale propune homeopatia pentru cei ce nu pot pune “geană pe geană”?

De la început trebuie să accentuăm faptul că domeniile “forte” ale homeopatiei sunt insomniile determinate de cauzele psihice și psiho-fizice.  Tratamentul homeopatic în aceste insomnii este eficient și trebuie întotdeauna propus în prima fază de tratament. Astfel se poate evita administrarea de somnifere, cărora li se cunosc prea bine efectele secundare, precum și riscul de dependență. 

Insomnia este UN SIMPTOM un SEMN și nu o BOALĂ, trebuie să-i înțelegem “mesajul” mai înainte de a recomanda cu prea multă ușurință medicamente drastice. Nu este vorba despre faptul că somniferele nu sunt bune, utile sau eficiente. Este vorba despre faptul că, de cele mai multe ori, nu este nevoie de ele de la început. 

Insomnia poate fi manifestarea unui teren cronic; unele persoane prezintă periodic insomnii, cu oboseală sau anxietate în anumite perioade ale anului (înainte de vacanța, în weekend) sau în anumite situații (la mare, la munte, inainte de menstre). În aceste cazuri, trebuie să recunoaștem și să tratăm acest teren cronic cu medicamente specifice (SULFUR, ARSENICUM ALBUM, NATRUM MURIATICUM)

În alte cazuri, insomnia este reacțională. Tratamentul se bazează pe aflarea cauzei și pe înțelegerea ei în raport cu terenul cronic: oboseală, astenie psiho-fizică, emoție, frustrare, deces, șoc. Medicamentele frecvent utilizate în aceste situații sunt:  PHOSPHORICUM ACIDUM, STAPHYSAGRIA, SILICEA, IGNATIA, GELSEMIUM, ARGENTUM NITRICUM.

Insomniile de la sfârșitul nopții (3.00-5.00) indică mai degrabă o stare depresivă. În aceste cazuri se vor utiliza medicamente ale terenului cronic, precum SEPIA, AURUM, THUYA, LACHESIS. Dacă depresia este semnificativă, se poate face tratamentul homeopatic în același timp cu tratamentul alopat adaptat. 

Se cunoaște bine faptul că un tratament alopat cu antidepresive sau somnifere nu poate fi întrerupt brusc. Homeopatia vine în ajutor, determinând posibilitatea de a scurta perioada necesară și de a ameliora starea pacientului în această perioadă. 

Cât durează un tratament homeopat și care sunt rezultatele?

Durata tratamentului homeopatic în cazul insomnillor depinde de cauză si de reactivitatea pacientului. Media este între 2 luni si 8 luni. Există și cazuri care răspund la tratament imediat (1-2 săptămâni) dar care necesită o durata mai mare pentru stabilizare. Rezultatele, făcând o statistică de cabinet, sunt pozitive în proporție de peste 80-85 %. 

Ne puteți împărtăși câteva “trucuri” de ademenit somnul?

În afară de tratamentul specializat recomandat în urma unui consult la un medic homeopat, există și alte metode. Aceste metode sunt însă adresate insomniilor ocazionale și celor cauzate de evenimente. Alimentația sănătoasă, multe legume și fructe crude sau puțin procesate termic, reprezintă o soluție. Mișcarea în aer liber, sport, drumeții și alte metode de relaxare în aer liber reprezintă de asemenea o solutie. Nu în ultimul rând, detensionarea psihică este esențială. Metodele de respirație specială relaxantă, meloterapia, psihoterapia,  terapia prin culori, reflexoterapia, acupunctura, sunt de asemenea foarte utile

Close